Wil je jouw bedrijf aanmelden voor de Open Camping Dag 2025? Aanmelden camping of Aanmelden kampeerwinkels en dealers
logo open camping dag

Verstening campings ten koste van kampeerplekken

Vandaag is op feestelijke wijze de eerste haring van een nieuw kampeerseizoen geslagen op Camping Zeeburg in Amsterdam. Met deze ludieke actie viert Stichting Open Camping Dag dat er weer gekampeerd kan worden en vraagt aandacht voor het afnemende aantal kampeerplekken in Nederland. Campings worden in toenemende mate opgekocht door partijen die gras inruilen voor vakantiehuisjes. 

Eerste haring op Camping Zeeburg

Camping Zeeburg is een bijzondere plek om de opening van het kampeerseizoen te vieren. Eigenaar Toon Weijenborg had geen opvolging en wilde zijn park niet verkopen aan een vastgoedinvesteerder. ‘Ik heb een stichting opgericht die de aandelen van mijn bedrijf heeft overgenomen. Hiermee zorgen we ervoor dat Camping Zeeburg blijft wat het is, het open en duurzame karakter blijft behouden.’ aldus Weijenborg. 

Nationale hobby

Kamperen is één van onze nationale hobby’s. Veel mensen zien het als onderdeel van ons culturele erfgoed, volgens het CBS gaan zo’n 4 miljoen Nederlanders regelmatig kamperen. De meest recente cijfers van de Kampeer en Caravan Industrie laten zien dat het aantal verkochte kampeermiddelen nog steeds stijgt. Daarnaast zitten de Nederlandse campings voor populaire periodes al vroeg vol.

Eerste Haring slaan - Camping Zeeburg & Open Camping Dag 2024
Foto: Bertel Kolthof

Kampeerplekken verdwijnen

Tegelijkertijd verdwijnen kampeerplekken doordat vastgoedeigenaren investeren in de recreatieve sector. Terreinen worden overgenomen en hier worden vervolgens verhuuraccommodaties geplaatst, deze leveren meer op. Het échte kamperen komt zo in het gedrang. Dit is een ontwikkeling die ook speelt in andere Europese landen. 

Budgetvakantie onder druk

Walter Jonker van platform Pretwerk.nl voor recreatieondernemers: ‘In de Nederlandse verblijfsrecreatie ligt de focus op dit moment vooral op het topsegment. Daar vinden de meeste ontwikkelingen plaats. Het budget segment staat sterk onder druk. Dat komt onder andere doordat campings worden omgebouwd naar luxere vakantieparken, de stapeling van lasten- en regeldruk, (bijvoorbeeld toeristenbelasting) en het vinden van bedrijfsopvolging voor een bedrijf met weinig toekomstperspectief. 

Veel behoefte aan eenvoudige accommodaties

Aan de vraagzijde is er juist veel behoefte aan eenvoudige en budgetvriendelijke accommodaties. Boerencampings (zoals die van SVR en Vekabo) en natuurkampeerterreinen boekten de afgelopen jaren records en camperaars moeten tegenwoordig hun plekje ruim van tevoren reserveren.’

Open Camping Dag 2024

Open Camping Dag met ruim 450 deelnemende bedrijven

Stichting Open Camping Dag viert de opening van het kampeerseizoen op zaterdag 6 april 2024. 

Ruim 450 campings en kampeerwinkels openen deze dag hun deuren en organiseren leuke activiteiten. Zo kunnen kampeerders vrijblijvend rondkijken op de camping en alvast voorbereidingen treffen voor hun vakantie. 

De stichting wordt ondersteund door de gehele kampeerbranche. Het belangrijkste doel van de stichting is om te laten zien hoe leuk het is om te kamperen. 

Open Camping Dag - aanmelden

Kom je ook?

Meld je als bezoeker aan voor de Open Camping Dag!

Wil je op 5 april 2025 vrijblijvend rondkijken op campings en bij kampeerbedrijven in Nederland? Schrijf je in, dan houden we je op de hoogte en maak je kans op leuke prijzen!

Naam

partners van de open camping dag: