Wil je jouw bedrijf aanmelden voor de Open Camping Dag 2025? Aanmelden camping of Aanmelden kampeerwinkels en dealers
logo open camping dag

Tentdoek met schimmel - hoe los je dat op?

Heb jij van die stipjes, bruine vlekjes, aan de binnenkant van jouw tentdoek? Dat is een soort schimmel! Daar wil je natuurlijk snel vanaf – en ongetwijfeld wil je nog liever voorkomen dat schimmel zich (weer) in jouw tentdoek nestelt.

Waardoor krijg je die schimmel?

Schimmelvorming (‘het weer’) in tentdoek kan verschillende oorzaken hebben. De eerste is condensvorming. Ook als je goed geventilieerd hebt kan er toch condens op het doek ontstaan, bijvoorbeeld door grote temperatuurwisselingen tussen dag en nacht. Of doordat het veel regent of de luchtvochtigheid lange tijd hoog is.

Een tweede oorzaak is het gebruik van houten vlonders of een open grondzeil. En als derde een algemene oorzaak: luchtvervuiling.

Even tussendoor: Open Camping Dag

Op 6 april 2024 is het weer Open Camping Dag! Dan openen honderden campings, talloze kampeerders en een mooi aantal kampeerbedrijven samen het kampeerseizoen van 2024.

De campings verwelkomen je met open armen en leuke extra’s, de kampeerwinkels en dealers hebben heerlijke acties, demonstraties en workshops voor je.

Open Camping Dag 2024

Leuke kampeerprijzen winnen!

Ga jij tijdens de Open Camping Dag op bezoek bij campings en/of kampeerbedrijven? Laat het ons weten! Dan maak je kans op superleuke kampeerprijzen… van campingstoelen tot zelfs een gratis vakantie… wie weet heb je mazzel? Meld je meteen aan, je doet automatisch mee met jouw e-mailadres. We sturen je een bericht als je één van die prachtprijzen gewonnen hebt.

JA, IK GA CAMPINGS en/of KAMPEERBEDRIJVEN BEZOEKEN OP DE OPEN CAMPING DAG!

Naam

Oudere tenten - minder schimmel

Terug naar de tentdoeken met schimmel. Je denkt misschien dat oudere tenten eerder last hebben van schimmelvorming. Dat is niet waar: met een oudere tent heb je juist minder snel schimmel. Dat komt doordat tentdoekfabrikanten zich tegenwoordig aan allerlei milieubesparende maatregelen moeten houden die vroeger niet aan de orde waren. 

Tentdoek met schimmel

Synthetisch doek: geen probleem!

Het goede nieuws is volgens Dorema.nl dat de bruine vlekjes het materiaal van een synthetisch tentdoek niet kwalitatief aantasten. Ze hebben geen gevolgen voor de levensduur van jouw (voor)tent. Bovendien kun je het doek ook nog vrij eenvoudig goed reinigen zodat de vlekjes verdwijnen. Dat is prettig!

Binnenzijde van het doek behandelen

Om de schimmel te verwijderen behandel je de binnenkant van het synthetische doek. Dat doe je met een oplossing van 1 deel bleekmiddel (Glorix) en 10 delen water. Breng dat wrijvend aan met een spons of een zachte borstel. Als het goed is zullen de vlekjes dan snel verdwijnen. Wel even afspoelen met koud water – na een kwartiertje.

Schimmel in katoenen tentdoek

Voor een katoenen tentdoek is het helaas niet zo makkelijk om schimmel te verwijderen. Als het katoen eenmaal echt is aangetast door schimmel, kun je meestal niets meer aan doen. Hoe naar! Daarom is het heel belangrijk om katoenen tentdoek ter preventie aan de binnenkant goed te impregneren met ademende vochtwerende middelen.

 

Schimmel in tent voorkomen

Beter dan schimmel verwijderen uit je tent is om te voorkomen dat ‘het weer’ erin komt. Buiten de vochtwerende middelen die we hierboven al noemden kun je schimmelvorming voorkomen door:

  • Bij voorkeur niet te koken in de tent (dat zorgt voor vuil en bacteriën).
  • De tent niet te lang vochtig ingepakt te laten (dus goed droog wegbergen na je vakantie).
  • Te zorgen voor goede ventilatie.
 

 

Open Camping Dag - aanmelden

Kom je ook?

Meld je als bezoeker aan voor de Open Camping Dag!

Wil je op 5 april 2025 vrijblijvend rondkijken op campings en bij kampeerbedrijven in Nederland? Schrijf je in, dan houden we je op de hoogte en maak je kans op leuke prijzen!

Naam

partners van de open camping dag: